Често се казва, че сутрешната закуска е най-важното ядене през деня.

Ново изследване обаче разкрива значението ѝ, когато става дума да се вземат изпити.

Учени от университета в Лийдс откриха връзка между изяждането на закуската и постиженията на ученици през последните две години от гимназиалното им обучение, съобщава в. „Мирър“, цитиран от БТА. Било установено, че учениците, които рядко изяждали закуската си, напускали училище почти две години по-рано от консумиралите ежедневно закуската си.

„Изследването ни навежда на мисълта, че гимназистите са в непривилегировано положение, ако пропускат закуската си, защото мозъците им не са заредени с гориво за началото на учебните занятия през деня – заяви ръководителката на екипа Кейти Адолфъс. – По-рано констатирахме, че изяждането на закуската има положителен ефект върху когнитивните способности на децата. Новото изследване показва, че лошото хранене е свързано с ниски резултати в училище.“

Изследването обхванало 294 гимназисти. Получените данни за хранителните им навици били сравнени с резултатите им през последните две години от обучението им. Оказало се, че 29% от участниците рядко или никога не изяждали закуската си, докато ходели на училище, 18%понякога я изяждали, а 53% често закусвали. Изяждалите рядко закуската си напуснали средно с почти две години по-рано училище в сравнение с често закусвалите.

Макар причината за връзката да е неясна, учените се надяват, че резултатите от изследването им ще хвърлят светлина върху въздействието, което закуската може да има върху резултатите на изпити.