Ученици

Закриват 14 паралелки в пловдивско, липсват желаещи да учат

14 паралелки в 12 училища в Пловдив и областта ще бъдат закрити от началото на следващата учебна година със заповед на началника на Регионалното управление на образованието в Пловдив Иванка Киркова, съобщи тя. Причината за решението й е липсата на достатъчно желаещи деца да учат в тези специалности. За някои от класовете имало едва по 8 ученици, които искали да се запишат, но за други не е имало и толкова.

Над 5000 деца от Пловдив и региона са се явили на матурите след 7.клас. Класирани били 4465 от тях. Други общо 1221 седмокласници са останали извън всякакво класиране. От тях 938 ученици изобщо не са подали заявления за избор на училище след матурите. На останалите 283 деца не им е стигнал балът, за да влязат в предпочитаните гимназии на първо класиране. При тях вероятната причина да не бъдат класирани е фактът, че в заявленията си са написали само по 1-2 желания. Те автоматично участват на второ класиране, ако в изброените в първото им заявление училища са останали свободни места. Ако обаче всички места са заети, родителите могат да подадат ново заявление с нови желания за прием, за да участват в третото класиране.

За поредна година в Пловдив най-желаната за учене след 7.клас гимназия е ЕГ „Иван Вазов” – общо 1370 деца са предпочели да бъдат приети там. На второ място е така наречената Английска гимназия – ЕГ „Пловдив”. Там е прието да учи английски език момичето с най-високият бал -495, а на второ място е МГ „Акад. Кирил Попов”, където с бал 494 е приета друга седмокласничка.

Източник: monitor.bg