Ученици

Закриват паралелки за заварчици и охранители

Въпреки усилията да се привличат повече ученици към професионалното образование и тази година има закрити паралелки при приема след седми клас, като някои от тях дори са за редки и защитени професии. Така например въпреки че у нас има глад за заварчици, паралелката „Машини и съоръжения за заваряване“ в професионалната гимназия по механоелектротехника „Никола Вапцаров“ в София ще бъде закрита заради липса на кандидати. Това обясни за „Монитор“ шефката на Регионалното управление по образование в столицата Ваня Кастрева. Тя разказа също, че тази година по предложение на МВР беше обявен прием за нова паралелка „Физическа охрана на обекти“ в 128 СУ „Алберт Айнщайн“. Желаещите обаче са били крайно недостатъчни и затова класът няма да бъде сформиран.

93 се очертава да бъдат закритите паралелки само в 7 области на страната след трето класиране за прием след седми клас, показа проверка на „Монитор“. В столицата например те са 40. Един клас остава нереализиран, ако в него не се съберат поне 18 ученици.
Общо 23 паралелки с прием след 7-и клас ще бъдат закрити след третото класиране, обявиха от Регионалното управление на образованието в Пловдив, съобщи u4avplovdiv.com. До ново закриване може да се стигне след 4 септември. Това е крайната дата, в която директорите трябва да приключат окончателно с приема.

„Правим компромис с паралелки, на които не достигат по 1-2 деца, но са във важни направления, за които има нужда от кадри на пазара на труда”, каза председателят на комисията за прием Рангел Райчев. Този подход е приложен и спрямо дуалните паралелки. Въпреки силно рекламираното дуално образование, което пловдивски професионални гимназии предлагат по швейцарския проект „ДОМИНО”, кандидати липсват за автотранспортна техника в Професионалната гимназия по автотранспорт, където не се е записал никой. Така на практика желаещи няма, въпреки че учениците ще получават стипендии и възнаграждения, докато се обучават и че имат гарантирани работни места при завършването.

Източник: monitor.bg