Учители

Закриват Националния педагогически център

Националният педагогически център и регионалните му звена ще бъдат закрити, е потвърдил министърът на образованието Сергей Игнатов при посещението си в Перник, съобщава регионалният вестник за областта „Съперник”.

 

Решението за закриването им е било взето още в предишното правителство. Министърът е съобщил, че въпросът за бъдещето на педагогическите центрове е бил повдигнат и в Народното събрание, както и че вече са връчени предизвестията на служителите от Националния център и поделенията му в страната, а някои от тях са получили и полагащите им се обезщетения.

 

Според просветния министър предстоят разговори с общините за имуществото на центровете, защото последните разполагат със съвременни технически средства.

 

Министърът е съобщил, че са предвидени 1,9 милиона лв. за повишаване квалификацията на учителите през 2010 г. и че правителството е взело решение за отпускане стипендии за децата на учителите, които решат да следват педагогика. Целта е да има приемственост в професията и да се осигури младо попълнение.

 

8 443 е броят на учителите, повишили квалификацията си чрез НПЦ през първото шестмесечие на 2009 г., а общо 22 695 са обучавалите се преподаватели в Центъра през 2008 г.

 

Отчетът за дейността на центъра през 2008 г. да бъде свален от тук: