Мнения

Закриването на жп линии ще спре ученици от училище!

Планираните закривания или коригиране на разписанията на жп линии могат до доведат до сериозни катаклизми в не една и две сфери от обществения, социалния и икономическия живот. Един от вторичните ще бъде свързан с пътуването на ученици към училищата им, което сега ще бъде сериозно затруднено.

Работници, ученици и студенти от малките населени места ще са основните потърпевши от закриването на влаковете. До тежката мярка се стигна след като години наред БДЖ не могат да излязат от тоталната криза, в която се намират. Крайна стъпка е както намаляването на работещите в сферата, които според различни източници ще са на брой между 2 000 и 5 000, така и редуцирането на броя на линиите, с цел оптимизиране на разходите.

Алтернативен транспорт обаче на много места липсва, алармират представители на малки общини на среща с КНСБ.

“Децата от Роман, които учат в Мездра и Враца, пътуват всяка сутрин с влака, който предстои да бъде спрян. Как ще се справим с всичкото това чудо!“, недоумява зам.-кметът на общината Вълчо Маринов, цитиран от „Труд“.

Възможностите да се осигури транспорт са ограничени и са свързани с тежки административни процедури, които могат да отнемат до два месеца. Влаковете обаче спират на 10 декември. Техният брой е 138.

“Не можем да открием нови автобусни линии преди края на годината. Според Закона за автомобилните превози това може да стане само при приемането на новата транспортна схема за областта, което се прави в началото на всяка година”, казва на свой ред кметът на Перник Росица Янакиева.

„Държавата иска да осигурим транспорт, но не ни дава пари. Това се нарича абдикиране от социалните функции„, коментира зам.-кметът на Попово Тихомир Трифонов.

Представителите на местната власт са категорични, че планът за съкращаване на влаковете е трябвало да бъде подложен на по-сериозна дискусия, в която те да имат по-силно участие.