Училища

Задържаха двама от биячите в софийския Механотехникум

Столичните криминалисти са задържали двете маскирани момчета, които нахлуха с бухалки и метални пръти нахлуха в Професионалната гимназия по механо-електротехника „Никола Й. Вапцаров“ в София вчера. Те са на 18 години, единият е от тях криминално проявен – за хулиганство, тренирали са бокс, съобщи Нова тв.

„На базата на делегираните отчети директорът решава каква ще е охраната на училището”, каза Камен Радев, старши експерт в РУО-София. Той съобщи, че училището е одобрено за закупуването на турникет система, която възпрепятства свободното влизане на външни хора. „Удариха ме в рамото, а спорът май е заради момиче“, каза пред бТВ  десетокласникът Любомир Христов, който вчера стана жертва на 10 маскирани скинари. Те го нападнали близо до столичния Механотехникум на улица „11 август“.

Младежът успял да стигне до училището, но те изкъртили вратата и го преследвали в сградата. Младежите били с палки. Любомир твърди, че не ги познава.

„Извадиха палки и ме подгониха. Трябваше да се защитя някак. Осигурих си време, стигнах до училището. Класната ме вкара в една стая, блъсна решетката и оттам не знам какво е станало“, разказва десетокласникът. Той твърди, че е нападнат без повод, а на въпроса дали са се карали за момиче, отговори с „май да“. Преди нападението единият ми каза, че й бил гадже и настояваше да спра да й пиша, а аз не съм, добавя Любомир.

Как да отиде на училище, като там се събират по 20 човека, за да го бият, каза пред камерата на бТВ дядо му Христо Василев. Нападението хвърля в паника цялото училище. Портиерката не успяла да реагира. Затова учителите хукват след нападателите, а учениците са заключени по стаите.

„Едва ли охранител може да спре млади момчета с палки. Ние не можем да спрем децата на входа, но можем да предпазим тези, които са вътре”, каза психологът Младен Владимиров. „Представете си ако този проблем се беше случил извън училището. Най-вероятно боят щеше да бъде много по-тежък, а можеше да има и други пострадали”, добави той.

Източник: kanal3.bg