Ученици

Задължиха деца в забавачки да пият чешмяна вода

Хлапетата в пловдивските детски градини трябва да пият само вода от чешмата. Родителите им не могат да им носят, както досега, шишенца с минерална или изворна вода. За това алармираха гневни майки, които смятат, че забраната нарушава правата на децата им. Те попитали директорките на забавачките защо не могат да дават на децата си бутилки с минерална или изворна вода и получили в отговор обяснението, че имало получено писмо от Министерството на здравеопазването (МЗ).

„Писмото сме го получили всички градини. То е от Министерството на здравеопазването, изпратено до Министерство на образованието и съответно получено в Регионалното управление на образованието. И от РУО е изпратено до директорите на всички учебни заведения”, потвърди директорът на ДГ „Марица” Надежда Дервенска, която уточни, че е информирала срещу подпис всички родители за писмото.

По думите й при нея няма постъпили оплаквания от родители, че децата им вече трябва да пият само чешмяна вода. „Аз това, което трябва и което ми е написано като предписание в името на здравето на децата, се спазва. Има организация децата да пият от чисти чаши, защото в писмото изрично се забранява ползването на пластмасови чаши за еднократна употреба. Тоест, осигурила съм чаши, които да бъдат дезинфекцирани, имаме съдомиални за целта. Осигурена е вода в кани. Нищо по-нормално няма от това да се пие вода от чешмата”, каза директорката.

Според РЗИ Пловдив няма риск за децата, ако пият вода от чешмата. Според здравните власти минералната вода е с по-високо съдържание на флуор, който разваля зъбките на децата. Писмото от МЗ не забранява употребата в забавачниците на бутилирана изворна вода или на минерална с ниско съдържание на флуор, но заради финансови причини детските градини не могат да си позволят плащане на подобни доставки.

Източник: monitor.bg