Ученици Училища

Задължителното образование в Румъния се удължава до 15-и клас

Румънският президент Клаус Йоханис обнародва в понеделник закон, който предвижда задължителното образование в Румъния да бъде удължено до 15-и клас, като в него се включват първа, втора и трета група от предучилищното образование, съобщава информационният сайт Зиаре.

Според Федерацията на свободните синдикати в образованието преминаването към новата система съгласно нормативния акт ще стане постепенно до 2030 г., предаде БТА.

„Тези изменения обаче налагат на властите изготвянето на стратегия за незабавно прилагане, чрез която да бъдат решени серия от проблеми, с които се сблъсква образователната система“, посочва синдикалната организация.

Според синдикалистите един от основните проблеми, продължаващи от години, е недостигът на места в детските градини. „Само в Букурещ има дефицит от 7000 места. Освен това броят на педагогическия персонал в предучилищното образование е недостатъчен“, посочва федерацията.

„Много е добре, че беше взето това решение за удължаване на задължителното образование. Но трябва да разберем най-после защо е важно увеличаването на финансирането за образователната система в Румъния“, подчертават синдикалистите.

Източник: 24chasa.bg