Училища

Задължават общините да намалят таксите в детските градини

Общините ще бъдат задължени да намалят таксите за предучилищните групи в детските градини от следващата година. Те ще могат да събират пари само за храненето на 5 и 6-годишните. Това е записано в проекта за държавен бюджет за 2018 г., с който се правят промени в Закона за местните данъци и такси и в Закона за предучилищното и училищно образование, предаде БНР.

В момента общините масово не диференцират таксите за по-малките деца и за тези в предучилищните групи, въпреки че за 5 и 6-годишните обучението е задължително. Така в София, където са концентрирани голяма част от децата, таксата е 60 лева на месец от яслата до предучилищната. Общо по това перо общината е планирала 17.62 млн. лева приходи през тази година.

Алтернатива са предучилищните групи в училищата, които са безплатни, но те не са предпочитани от родителите, тъй като там обучението не е целодневно.

От Министерството на образованието преди време обясниха, че таксите са една от пречките пред родителите с по-ниски доходи да пускат децата си на предучилищна. В същото време преминалите през подготвителните групи по-рядко отпадат от училище. Намаляването или премахването на таксите, както и увеличението на обхвата на задължителното предучилищно образование са сред анонсираните от образователното министерство мерки за задържане на децата в клас.

Източник: fakti.bg