Мнения

Загуба на време и пари ли е висшето образование у нас?

Да имаш висше образование у нас не е особена ценност. Не е и предимство. Приемът в повечето университети, дори в най-авторитетния – Софийски университет, е снижен до нивото на тройката. Масово висшите учебни заведения у нас „бълват” бакалаври и магистри, които след това работят работа с квалификация за средно образование. Защо се получава така?

На първо място, висшето образование се обезцени заради множеството частни и държавни университети. Дори да нямаш акъл „за две стотинки”, системата е в полза на студента – плащаш си за изпити, плащаш си за писмени работи, дори си плащаш за дипломи.

Качеството на образователния процес също е на нивото от преди поне 50 години. Няма връзка между бизнес и специалности. Учиш нещо ей така, за самото учене. А след това? С какво ще се занимаваш? Няма гаранции, че ще те вземат на работа, особено без трудов стаж. Няма гаранции, че ще работиш по специалността. Няма гаранции, че дори да работиш по специалността, ще взимаш висока заплата. Няма гаранции дори, че заплатата ще се изплаща навреме.

И така се влачим на принципа, останал още от социализма: „Ти ме лъжеш, че ми плащаш, аз те лъжа, че работя”. Което води до логичния извод, че висшето образование у нас е абсолютна загуба на време и пари.

Тъжната истина е, че вече поне 70% от абитуриентите бягат да учат зад граница – целта им е качествено образование, което в цивилизованите страни води до качествен живот. А през това време ние тук гласуваме на избори след избори, с някаква надежда, че нещо в този хаос ще се промени…

Източник: Автор Веселина Стефанова