Мнения

Завърши лятната академия на “Заедно в час“

150 деца и 22 учители завършиха успешно лятната академия на „Заедно в час“. Тя бе закрита вчера в столичното 40-то СОУ „Луи Пастьор“ в Люлин 9, информира Агенция „Фокус“.

В програмата участват млади хора, желаещи да станат учители, за които не е задължително да имат педагогическа подготовка и квалификация. Те обаче трябва да са убедени, че натрупаният в академията опит ще е полезен и за тях и за децата, с които работят.

Изпълнителният директор на фондация „Заедно в час“ Евгения Пеева (на снимката) не скри задоволството си от цялостното провеждане и резултатите на кампанията.

„Започнахме с много неизвестни и много скептицизъм. На моменти не вярвахме, че ще успеем да съберем децата. Но в крайна сметка днес те са тук. Издържаха. Идваха с ентусиазъм всеки ден“, споделя Пеева, цитирана от агенцията.

Тя изрази горещата си благодарност на децата, благодарение на които младите учители получиха шанс да се изявят.

„Нашите нови преподаватели разбраха, че не е никак лесно да планираш един урок и да предвидиш всяко нещо, което може да се случи в час“, разясни Пеева.

Според нея е особено важно да се намери златната среда, в която в добър синхрон да действат и учители и ученици. И правило номер 1 – много упорита работа, която е в основата на всеки успех.

Тайната на ползотворната работа в учебна среда спроед нея е особения и индивидуален подход към всяко дете.

„Учителите научиха, че всяко дете има свои индивидуални нужди. Срещнахме децича, които привидно не могат да четат, а се оказа, че просто имат проблеми със зрението. Не са имали възможност да отидат на очен лекар. Заведохме ги, сложиха си очила и сега виждаме, че четат прекрасно. Научихме също, че трябва да сме гъвкави, защото в началото на академията имахме заложена учебна програма и план, но се оказа, че за някои ученици е по-важно да учат български език, отколкото информатика. това ни накара да сменим плановете си“, разказа още от съвместната работа Евгения Пеева.

Лятната академия на „Заедно в час“ ще продължи и следващото лято.

Още по темата