Учители

Забраниха на учителите във Варна да получават цветя, родителите – против

Варненски родители се обединиха в петиция против становище на Община Варна, с което се забранява на учителите да получават дребни подаръчета и букети. За това съобщи майка за Varna24.bg. Ето какво сподели тя:

„Началото на месец февруари бе издадено становище от Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, с което се забранява на педагозите да приемат дарове под формата на цветя и дребни подаръци от своите възпитаници.

Знам, че като всяка една тема и тук ще има различни мнения, което е съвсем нормално. Аз лично считам това становище за абсурдно и обидно към педагозите. Знам, че от Община Варна постановяват въпросното становището въз основа на подаден сигнал след спор по темата между родители, което е още по-жалко, в предвид това, че не е редно един спор между родители да се решава на такова ниво и потърпевши от решаване на спора са педагозите и нашите деца, които са лишени от възможността да поднесат мил жест към своя учител.

Нека не забравяме, че всички тези педагози, са нечии родители, а някой от тях пък са се отдали изцяло на своята професия и дори не са изградили свои семейства. Приемат за свои деца, своите ученици, обичат децата ни, раздават се за тях, даряват си със знания, даряват ги с всеотдайност, учат ги на много неща от живота….
Споделям мнението по въпроса на една прекрасна млада дама, чиято майка носи призванието УЧИТЕЛ: „Майка ми е учителка цял живот и има такива хубави спомени от мили жестове на нейни ученици, като „най-скъпите“ й такива определено не са скъпите подаръци, а самия жест на внимание!“
Нека не позволяваме на негативизмът, завистта и простотия да дадат превес над чистите, искрени и емоционални моменти.“

Ето и петицията:

Ние, долуподписаните граждани, искаме да имаме право на свободен избор и изразяваме гласно своята воля, а именно: Не приемаме становището, изложено в писмо с рег. № ОМД18000229ВН от 09.02.2018г., издадено от Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, считаме същото за обидно спрямо педагозите на територията на нашата Oбщина.

В Етичния кодекс на учителите, служителите и работниците, няма текст, който да забранява приемането от страна на педагозите, организираните за тях изненади и подаръци в знак на благодарност от техните възпитаници. Считаме, че становище с рег. № ОМД18000229ВН от 09.02.2018г. издадено от Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, нарушава правата ни на свободни граждани, нарушава правата на педагозите на Oбщина Варна и противоречи на Конституцията на Република България, както и на Етичния кодекс на учителите, служителите и работниците.

Противоречията между родителите във връзка със събирането на символични парични средства за подобни инициативи не трябва да рефлектира пряко върху учителите, както се получава в настоящия казус. Това са човешки взаимоотношения, които не следва да бъдат ескалирани и решавани на такова ниво, на каквото са повдигнати към настоящия момент. Въпросните „инициативи“ са свободно избираеми, организирани с желание и в знак на признателност и никой по никакъв начин не е заставен против волята си да се включи в подобна инициатива, респективно не би следвало да е налице какъвто и да било спор по въпроса.

Считаме, че подобни инициативи, които целят да покажат знак на благодарност към един педагог, възпитават децата на уважение и признателност, към своите учители, респективно същите са в полза на нашите деца и не следва да бъдат преустановени. В предвид гореизложеното с нашата гражданска позиция МОЛИМ, да бъде издадено ново становище от Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, с което да бъде разрешено приемането от страна на педагозите, организираните за тях изненади и подаръци в знак на благодарност от техните възпитаници.

Източник: varna24.bg