Учители

Забавление, обучение и технологии в проектите на Глобалния форум на Майкрософт (видео)

Мрежата на учителите новатори teacher.bg представя някои от най-интересните училищни проекти на провеждащият се в момента в Прага Глобален форум на Майкрософт „Партньори в познанието“.

Единият е създаден от учител по изобразително изкуство от Македония и негови колеги. Целта му е с помощта на „stop motion“ анимация (снимане кадър по кадър, като един от сниманите обекти се измества и при сглобяването на кадрите се получава анимация) да се подпомогне за по-доброто усвояване на учебния материал по различните предмети.

Това е един от малкото проекти с подобни характеристики на форума и през март в Лисабон, по време на европейския форума на „Партньори в познанието“, бе избран от учителите като най-достоен да се нареди на първото място.

Интересни са и проектите, при които ученици от по-големите класове генерират учебно съдържание под формата на видеофайлове, предназначено за по-малките ученици, а също така и ги представят пред тях.

Такъв е проектът от Великобритания „The H.I.T. squad“. Ученици от soutash.net използвайки нови технологии се свързват и ангажират, за да подкрепят и помагат по-малките ученици.

Силно е присъствието на проекти с използване на KODU и Kinect. „KODU in the Klassroom“ дава начините, по които правенето на игра подобрява обучението.

Португалският проект „World of music“ е създаден от студенти и предназначен за учители. Интересното е, че създадените приложения, са за използване с помощта на технологията Kinect. В този проект KODU е използван само за създаване на виртуален свят (музикален), но той е също интересна идея за преподавателите, които работят с този софтуер.

В друг проект (бразилският Math race) Kinect пък се използва за задвижване на роботи и коли, направени от рециклирани материали (на снимката). Децата сами ги проектират и създават. Например ученикът застава срещу „Кинект“-а и решава задачи с движение на ръце. Ако отговорът е верен, количката на земята започва да се движи.

Повече за проектите могже да се намери в www.pil-network.com (може да се влезе с данните от teacher.bg)

Още по темата