Институции

Жена на 56 г. кандидатства за прием в ПУ „П. Хилендарски”

56-годишна жена се е записала в предварителния изпит в ПУ „Паисий Хилендарски” и е най-възрастният кандидат-студент.

Тя е избрала изпита по история на България. Най-младият кандидат тази година е момиче на 17 години, което ще се яви на изпита по български език, съобщиха от висшето учебно заведение.

Общо 1708 кандидат-студенти ще се явят на предварителните изпити от 1 до 4 юни в университета. Тъй като някои от кандидатите ще проверят възможностите си в повече от един изпит, броят явявания е 2002, съобщи зам.-ректорът по учебна и научна дейност доц. д-р Мария Стоянова. Тя уточни, че през настоящата година се отчита леко завишаване спрямо 2018 г., когато за предварителните дати се записаха 1623 души.

Традиционно най-мащабен е изпитът по български език, който ще се проведе на първата дата – 1 юни. Участие в него са заявили 855 човека. На 2 юни ще се състоят 5 изпита: психология – 114 кандидати, изобразително изкуство – в два кръга, със записани 71 души; биология – 67 кандидати; география на България – 43 кандидати и музика – засега само с двама кандидати. На следващата дата – 3 юни, са насрочени изпитите по математика, история на България и химия, като на тях ще се явят съответно 226, 198 и 14 кандидат-студенти. В последния ден, 4 юни, ще бъдат тестът със събеседване по физика и изпитите по английски език и информатика. Кандидатите за тях са съответно 4, 285 и 122 човека.

Новите бакалавърски програми на ПУ „Паисий Хилендарски“ за академичната 2019/2020 година са  „Български език и португалски език“, „История и културно наследство“, „Технологии в телкомуникациите“ и „Биоинженерство“, съобщи доц. д-р Мария Стоянова.

От университета припомнят, че получилите отлични оценки (5,50 и по-висока) на предварителните изпити могат се запишат в избрана от тях специалност още при подаване на кандидатстудентските документи или могат да участват в общото класиране, ако отговарят на условията за кандидатстване и подадат съответните документи в утвърдените срокове: от 12 юни до 26 юни 2019 г. в университета, в бюрата по градове (до 24 юни 2019 г.) или по интернет през университетския сайт.

Източник: monitor.bg