Училища

Е-reader функционалност и в новия Classmate таблет-нетбук на Intel

Освен на по-голям, 10,1-инчов екран учениците вече ще могат да се радват и на разширена функционалност в следващото поколение Classmate РС, разкри Intel по време на технологичното шоу в Хановер.
 
Подобно на своя предшественик, който ви представихме по-подробно миналото лято, новият Convertible Classmate също може да се превръща в таблет с поддръжка на софтуерна клавиатура. От Intel обаче подчертават подобренията, каквото е специализираното e-reader приложение, даващо възможност за четене на електронни книги във формати PDF и ePub. Благодарение на него, електронните страници могат да се обръщат както с монтираните до екрана бутони, така и с пръст.
 
Разбира се, нетбукът за ученици си има и почти пълна РС функционалност, но в новата версия има и някои хардуерни подобрения. Най-значимото от тях е новият 1,66-гигахерцов Atom N450 процесор, който е с 60% по-малък и с 20% по-енергоикономичен от предшественика си. Предвидена е и нова 6-клетъчна батерия за по-продължителна автономна работа.
 
Припомняме, че устройствата от линията Classmate са предназначени за подпомагане на учениците от развиващите се страни и не се предлага директно на пазара, а по-скоро като референтен дизайн за местни партньори на Intel, които да подпомагат разпространението и приложението му в училищата. Основен конкурент им са устройствата, разработени по програмата OLPC (One Laptop Per Child), залагаща на сходен модел.
 
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.Teacher.bg  и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/