Мнения

Ефектът на Brexit за българските студенти в UK

Родители и студенти затрупаха със запитвания фирми, които подготвят студенти за следване зад граница, за това, какви ще са промените след резултатите от референдума във Великобритания.

Основните коментари са, че Brexit няма да окаже влияние на приема и финансирането на обучението на български студенти.

„Процесът на прием на нашите ученици в Обединеното кралство няма да се промени в следващите години, като всички студенти от България, приети в бакалавърска или магистърска степен за обучение на Острова, ще запазят статута си и начина на финансиране, които са получили или ще получат в близките поне две години“, обясниха от консултантска компания пред в. „Монитор“.

Очакванията на консултантите са независимо дали UK ще напусне Европейския съюз да бъде подписано бъдещо споразумение за достъп до образование и финансиране, което ще регулира статута на студенти от ЕС във Великобритания.

Референдумът на Острова не се отразява по никакъв начин и на схемата на финансиране на образованието, защото Великобритания е член на Европейската икономическа зона (ЕЕА) – членство, което не е обвързано с членство в Европейския съюз.

Съгласно клаузите в подписаните договори всички студенти, които вече са записани и тези, които и тази година ще отпътуват за обучение на Острова ще получат пълно кредитиране за целия срок от обучението.

Източник: dnes.bg