Институции

„Еразъм+“ е една от най-успешните програми на ЕК

„Еразъм+“ е една от най-успешните програми на Европейската комисия. Тя е надежда за успешното развитие на младите хора в Европа и е част от политическия дневен ред за сектора „Образование и обучение“ на всички страни членки на Европейския съюз. За времето на съществуването си тя се превърна в един от символите на европейската идея, каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на неформалната среща на директорите на националните агенции по програмата „Еразъм+“ в сектора „Образование и обучение“, на която София е домакин, цитирана от пресцентъра на МОН.

Деница Сачева е очертала и основните приоритети пред Българското председателство на Съвета на ЕС в сферата на образованието, сред които са развитието на дигиталните умения на учениците и приобщаването на всички деца към образователната система. Заместник-министърът е посочила, че цифровите умения са необходими за всеки човек, който иска да се развива. На срещата са били обсъдени възможностите пред програмата „Еразъм+“ след 2020 г., както и резултатите от нея до момента. Участниците са обсъдили бъдещия формат на програмата, възможните инвестиции в следващите бюджетни рамки, разширяването на обхвата й, мобилността и други теми.

На дискусиите е бил поставен и въпросът за опростяването на процедурите за кандидатстване, за намаляването на административната тежест и за въвеждането на преференции за тези, които участват за първи път. Основен акцент е бил поставен и върху ролята на учителите както за бъдещето на програмата, така и за цялостната визия на образованието в Европа. Директорите на националните агенции по „Еразъм+“ са излезли с конкретни препоръки за новия формат на програмата, които да бъдат разгледани по време на Съвета на министрите на образованието на държавите членки на Европейския съюз през май тази година. Очаква се тогава министрите на образованието на всички страни членки на ЕС да направят официални заключения за бъдещето на програмата „Еразъм+“.

Източник: novini.bg