Институции Ученици Училища

Епидемията няма да спаси учениците от матури в 4. и 10. клас

Епидемията от коронавирус и извънредните мерки няма да спасят учениците от матури.

Засега просветното министерство не предвижда вариант да отпадне провеждането на национални външни оценявания в 4. и 10. клас, обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Различните сценарии, които се спрягат, са свързани с отлагане или включване само на материал от първия срок в изпитните варианти.

Категоричното становище е по повод предложение от Съюза на работодателите в системата на образованието – да бъдат отменени изцяло  националните външни оценявания за 4. и 10., като това важи само тази учебна година. Искането се базира на данни от  проучване в 410 училища в страната, проведено от 22-25 март. От анкетираните директори 81% са против НВО в 4. клас, а 78% на сто считат, че тази година не трябва да се провежда и НВО в 10. клас.

За седмокласниците от съюза настояват в изпитните материали да влезе само материал от първия учебен срок – вероятност, която министър Красимир Вълчев вече многократно допусна.

По думите на Таня Михайлова  външното оценяване след 4. клас е важно, защото резултатите от него могат да се използват за кандидатстване в определени училища като математическите гимназии. В същото време е много вероятно да не се проведат олимпиадите и състезанията, които също се използват за вход след 4. клас. Така външното оценяване ще остане единствен елемент, който може да се вземе предвид при балообразуването.

Външното оценяване след 10. клас пък е важно за учениците от обединените училища, в които образованието завършва на този етап. Ако искат да продължат с втора гимназиална степен и да вземат средно образование, те трябва да кандидатстват с оценките от НВО. Нямаме право да оставим тези ученици без възможност за продължаване на образованието си, там където имат желание, категорична е Михайлова.

Според проучването на Съюза на директорите в обучението от разстояние в момента участват 84,57% от учениците.

 

Източник: marica.bg