Училища

“Елитните“ гимназии затворили техникумите

60 професионални гимназии в страната са били закрити от 2000 година насам, обяви образователният министър Анелия Клисарова по време на дискусия по темата в Министерския съвет.

Причината за закриването е фактът, че учениците в тях намаляват драстично в последните десетина години и сега са с 25% по-малко.

„Учениците в последно време предпочитат след осми клас да кандидатстват в така наречените „елитни училища“ и не избират професионалното обучение и образование, което трябва да ги убедим, че ще им даде по-добър старт в живота“, заяви тя и добави, че ако пътува със самолет, би искала той да е „по-скоро добре обучен, отколкото добре образован“.

През последните десет години, не само от сферата на професионалното обучение, но и от цялостната система на средното образование у нас, са напуснали преждевременно над 240 000 ученици, информира Медиапул.

Не по-малко тревожно е положението и при преподавателите в тези училища. За периода от 2000 година насам, техният брой е намалял с 2160 души, като по-малко от 10 на сто от действащите учители в техникумите са на възраст под 34 години. За сметка на това, и в професионалното образование осезаемо се е увеличил броят на учителите в предпенсионна възраст.