Институции

Електронният регистър на студентите не работи от почти година

Не работи електронния регистър на студентите. Оказва се, че онлайн платформата е спряна от близо година, тъй като се преструктурира.

Регистърът съдържа важна информация за студента – каква специалност и кой курс е, каква образователна степен ще получи, дали взема стипендия и дали ползва общежитие. Не работи обаче вече 10 -ти месец.

Причината, която посочиха от Министерството е европейският регламент, който е в сила и у нас от май миналата година, за по-добра защита на личните данни. Именно той налага и преструктурирането на регистъра, съобщава БТВ.

Министерството на образованието спира регистъра, за да го преработи – вместо само с ЕГН на студента, да се влиза и с факултетния му номер. Така платформата ще е в съответствие с новите изисквания за защита на личните данни. Изискванията на този регламент са, че трябва да има поне два индикатора за достъп, които да регламентират влизането на външни лица в системата и използването на данни в регистъра, обясни Галина Дреновска, началник отдел в дирекция „Висше образование“ в МОН.

От Комисията за защита на личните данни твърдят, че от министерството не са се допитали до тях, дали преструктурирането е необходимо. Този регистър попадайки в обхвата на обработване на единен граждански номер с целите на отдалечен достъп до услугата, министерството е предприело мерки за неговото доработване и спиране, за да отговори на тези изисквания, посочи Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.

Онлайн платформата е спряна от май миналата година. Преработва се безплатно от фирмата, която го е създала преди 13 години. Оттам отказаха интервю, но отговориха писмено, че от декември регистъра се тества, очаква се да бъде пуснат до края на април.

Според софтуерния инженер Божидар Божанов промените могат да се направят за няколко дни. От МОН обясняват, че са дали служебен достъп до регистъра на университети и институции.

Източник: novini.bg