Институции Ученици

ЕК: 40% от българските ученици са с два пъти под средното ниво знания

Българските ученици са последни в Европейския съюз по четене, математика и науки, в сравнение с връстниците им от други европейски страни. Това сочи статистиката на Европейската комисия. Два пъти под средното ниво на Евросъюза са знанията на 40% от учениците у нас по математика, четене и науки. Отличници в тези области са Естония и Финландия.

В същото време броят на преждевременно напусналите системата на обучение е намалял за пръв път от 2011 г., но все още остава над средното за Европа.

От Министерство на образованието казват, че плодовете на новите програми ще берем при следващото изследване.

„Трябва да отбележим, че тези резултати са от 2015 година и на практика предстои следващото изследване. Реформите в образованието дават резултатите по-бавно, тъй като се изисква минаване на определени етапи и степени”, коментира за Нова телевизия Ваня Трайкова, експерт в МОН.

Докато чакаме резултатите, завършилите у нас все още не отговарят достатъчно на нуждите на бизнеса. Според директора на Професионалната гимназия по електротехника и автоматика крачката напред била направена с дуалното образование.

Като постижения в доклада се отчитат намаляване броя на напускащите училище, повишените заплати на преподавателите и дуалното обучение в училищата у нас.

Източник: novini.bg