Институции Ученици

ЕК финансира обучения на учители

В 200 български училища пилотно ще бъде въведен инструментът на Европейската комисия /ЕК/ за самооценка на използването на цифровите технологии за преподаване и учене – SELFIE, до края на тази година.

Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на осмата национална конференция, организирана от Дигиталната национална коалиция, цитирана от пресцентъра на МОН.

Близо 300 учители от цялата страна са обсъждали на форума как използват технологиите в образованието. Сачева е съобщила, че новаторите ще имат възможност да предадат своите знания и опит на други учители, като се включат в схемата за менторство, която се очаква да бъде отворена от Европейската комисия по програмата „Хоризонт 2020“.

„Разчитаме на Вас не само да се усъвършенствате, но и да бъдете истински дигитални посланици, които споделят и запалват интереса на учителите, които са плахи в използването на технологиите в образователния процес“, е казала Деница Сачева.

Тя е обявила, че с промяна в наредбата за приобщаващото образование Министерството на образованието и науката ще подкрепя дейности по интереси, които са насочени към развиване на ключови компетентности в областта на математиката, информатиката, природните науки и технологиите.

Заместник-министър Сачева е изразила надежда, че тази година повече училища ще се включат в Европейската седмица на кодирането от 6 до 21 октомври.

Източник: inews.bg