Институции Ученици Училища Учители

ЕК: Отварянето на училищата не се очаква да доведе до голям скок в случаите на коронавирус

Европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидис заяви, че предаването (на вируса) от дете на дете в училищата е рядкост и отварянето на училищата не води до значително увеличение на инфекциите. Тя се базира на проучвания в европейски страни, съобщава БТА.

В интервю за италианския вестник „Стампа“ тя казва: „Според данните, с които разполагаме, ако се прилагат добри санитарни мерки, като това между учениците да има разстояние или те да са разделени на групи, малко вероятно е училищата да се окажат по-голям източник на инфекции, отколкото други места. Именно на това се надяваме и ние“.

По думите ѝ първата ваксина срещу вируса може да бъде достъпна в края на тази или началото на следващата година. Тя обаче подчерта, че е „рисковано“ да се прогнозира с точност.

Британската агенция по обществено здраве публикува изследване, според което от над 1 милион деца, които през юни са посещавали предучилищна подготовка или начално училище в Англия, едва 70 са били засегнати от коронавирусни епидемични взривове. В случаите, в които деца са се заразявали с вируса, това най-вероятно е ставало у дома, обикновено от родител. При половината от епидемичните взривове няма нито един засегнат ученик, а предаването между ученици е голяма рядкост.

Източник: БТА, DNES.bg