Институции

ЕК: Всяко дете в Европа трябва да учи поне два чужди езика

ЕК има нова инициатива, според която всяко европейско дете вече трябва да учи поне два езика извън майчиния си, каза в четвъртък във Варна зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева, преди откриването на двудневното изнесено заседание на Комитета по образование към Съвета на ЕС. Домакин на форума, който се провежда в рамките на българското председателство, е Икономическият университет в крайморския град. В заседанието участват експерти от министерствата на образованието на всички държави от ЕС.

На форума ще бъде дискутирана възможността за взаимното признаване на дипломи и на крайни резултати от обучението, обясни Сачева. По думите й целта на общоевропейските ангажименти не е да се уеднаквят системите на държавите от ЕС, а те да работят по еднакви цели. Основните сред тях са намаляване броя на отпадналите деца и повишаване на компетентностите им с акцент върху грамотността, математиката, науката, дигиталните технологии и предприемачеството, обясни Сачева.

По време на форума ще бъде дискутиран и проблемът с децата от мигриращи в рамките на ЕС семейства, допълни зам.-министърът. Идеята е държавите да започнат по-сериозен информационен обмен, тъй като в момента има малчугани, които пътуват със своите родители, местят се от държава в държава и остават необхванати от нито една от образователните системи. Сачева уточни, че този проблем на общоевропейско ниво е поставен от Българското председателство. Сега предстои да се направи изследване колко деца са засегнати от него. След това ще се търсят конкретни решения, които биха могли да са възможности за дистанционно обучение и взаимно признаване на дипломи, обясни Сачева. По думите й дискутира се и вариант, когато семейството напуска някоя страна да се изисква документ, че детето ще бъде записано на училище в другата държава.

На форума ще бъде обсъдено и предложението на ЕК финансирането на програмата „Еразъм плюс“ да достигне до 30 милиарда евро през периода 2021-2025 г., допълни Сачева. Идеята е да се увеличат средствата за мобилност на преподаватели, студенти, учители, пише БТА.

Източник: novini.bg