Мнения

Експерт: Форматът на матурите не върши работа за пазара на труда

Форматът на държавните зрелостни изпити отдавна не възпитава и не учи в децата онези умения, необходими за пазара на труда. Това мнение изрази д-р Нели Колева, директор „Публични партньорства“ във Фондация „Заедно в час“, пред Bloomberg TV.

„Форматът на матурите трябва да бъде обвързан със знанието, уменията и компетентностите на 21 век. Те са безкрайно известни, има много рамки, които са разработени, има европейска рамка. Не мисля, че проблемът е в конкретното съдържание на преподавания материал. Всеки един учебен предмет, който се преподава с желание и с разбиране за задължението на учител, може да служи за развиване на умения, които оттам нататък служат на децата“.

Д-р Колева коментира слабостите на принципа на финансиране „парите следват ученика“. Тя изтъкна, че никой не става учител или университетски преподавател, за да забогатее.

„Учителите в България са наистина зле заплатени, особено начинаещите, защото онези, които работят дълги години в системата са си заслужили по-високо възнаграждение. Аз съм съгласна с увеличаването на заплатите на учителите. Минималната заплата става 920 лв., но на всички ли ще ги вдигнем? И на тези, чиито ученици завършват неграмотни 4-ти клас, и на тези, които разрешават преписване на матурите. /…/ Кога ще започнем да си задаваме въпроса къде е добавената стойност на училището? Кога ще компенсираме учители, при които идват деца, в чиито семейства се говори език, различен от българския. И тези учители за три години компенсират пропуските в образованието им“.

Тази година МОН оповести, че матурите по математика са с най-високи оценки. Изглежда обаче не се гледат задълбочено всички факти, преди да приемем новината като добра:

„Зрелостният изпит по математика в България не е задължителен. Той се държи от зрелостниците по избор. Задължителен е само изпитът по български език и литература, където резултатите не бяха по-високи тази година. Ако се вгледаме малко по-сериозно в числата, миналата година на зрелостния изпит по математика са се явили 2700 души, тази година са 2400. Випускът е над 40 000 ученика. Даваме си сметка, че това е много нисък интерес въобще към матурата по математика на зрелостниците. Така, че фактът, че на един толкова непредпочитан изпит резултатите са се покачили, може и да е добра новина, но аз не бих се осланяла на това“.

Източник: bloombergtv.bg