Мнения

Експерт: Самата училищна среда предизвиква агресия, обществото си затваря очите

Явно самата училищна среда по начина, по който функционира в момента предизвиква агресия, която по някой път е изключително арогантна, както в случая в Садово. Случаите на агресия в училищата ще зачестят, за да решим проблема трябва да видим каква е училищната среда. Това каза психологът Иван Игов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с продължаващите случаи на агресия в учебните заведения, въпреки съветите на психолозите.

„Предполагам, че такива случаи ще зачестят особено в началото на учебната година, след това около празниците. Има един цикъл. За съжаление много от политиците буквално си заравят главата в пясъка“, допълни още Иван Игов. По думите му първото, което трябва да направим, за да решим проблема с агресивното поведение на децата, е да видим каква е училищната им среда. „Не може децата да учат в две смени в училище, в което има наблъскани 1500 до 2000 деца от може би 6 възрастови групи. Знаете, че идеята е децата да започнат предучилищна подготовка още от 4-годишна възраст. Причините са страшно много, но първата е напрегната, агресивна училищна среда, където ученици от различни възрасти за съжаление сами стимулират агресивни модели на поведение“, добави психологът.

Според него децата отдавна не усвояват учебния материал по абстрактно-логически начин, много е важно учителите да бъдат малко по-интерактивни. „Има две причини, поради които учениците ходят на училище. Първата причина е, защото така трябва и това правят всички останали. Втората причина е заради приятелите, хората, с които си бил години наред в училище“, обясни Игов. По думите му по отношение на децата адаптацията е по-различна от тази на възрастните, които са били в дълга отпуска. „Трябва да сме наясно, че откогато децата имат своя собствена среда, а при юношите средата на връстниците е изключително важна, те не се адаптират толкова трудно. По-скоро им е трудно да започнат да залягат отново над учебниците“, поясни той.

„Винаги съм съветвал учителите да не започват директно с преговор под формата на контролни и други видове изпитвания, а да дадат един малък период, в който децата да се върнат отново към практика, стила си, да учат и усвояват знания“, каза още той. Иван Игов уточни, че що се отнася до родителите е нужно малко по-голям толеранс и свобода, малко по-голяма възможност да разговарят с децата си за това, което се случва в училище. „За съжаление, както и сега виждаме, в българското училище още в началото на учебната година започват да се случват неприятни неща“, добави Иван Игов. „Реформа в образованието се прави не като се приема закон от 400 страници или само се повишават заплатите на учителите. Първо трябва да има адекватна реакция на обществото и държавата. В София например учебната година започна с 300 първокласници повече от тези, които можеха да бъдат записани по паралелките. Тези деца бяха наблъскани в различни паралелки, но с това само се увеличи бройката на децата в клас и в училище и напрежението между децата“, обясни Игов и допълни, че само в София в момента са нужни повече от 10 нови училища.

„Има цели райони без училища. Има наблъскана обстановка, много деца в училищата, много учители на застаряваща възраст. Има възраст, от която започваш да не разбираш по-младото поколение толкова добре. Когато средната възраст на учителите в училище наближава 55 години, как такъв учител да овладее по-малките деца“, каза още той. „Нямаме подготвени учители, нямаме нормална училищна среда. За съжаление, поради вътрешната миграция в големите градове няма нормално функционираща училищна система“, добави още експертът.

 „Цялото ни общество си затваря очите, родителите предпочитат, когато такова нещо се случи, да изведат детето си от училище, да го пратят някъде другаде, всеки да се спасява поединично“, заяви психологът. По думите му в случая, спасяване по единично, както и решения от гледна точка на отделни учители и родители, не става. „Цялата ни държава трябва да е наясно, че реформа в образованието се прави не като се приема закон от 400 страници или само се повишават заплатите на учителите. Стъпките, които в момента предприемаме, няма да решат проблема, който имаме“, допълни психологът.

Игов заяви, че проблемите са свързани с агресията, както и с това, че децата са все по-малко мотивирани да ходят на училище. „Децата не отиват на училище с желанието да научат нещо. Те смятат, а донякъде са и прави, че много от нещата могат да ги научат сами в интернет или други канали на информацията, както и че училището остава един много малък и тесен канал за информация. Само приятелите или приятелската среда, понякога агресивна и вулгарна, те връща в училище с някакво желание“, каза още той.

Източник: actualno.com