Мнения

Експерт: Проблемите в образованието не са финансови, а свързани с управлението

Образователната система в България не работи добре и причината е, че тя предлага напълно еднакво образование на съвсем разнообразните си ученици. Образованието не е съобразено с интересите и талантите на учениците. За да има смисъл образованието, то трябва да е съобразено с интересите на учащите. Това заяви Явор Ганчев от Национална мрежа на родителите пред Bloomberg TV в коментар на проблемите в българската образователна система.

По думите му, е нужна еволюционна промяна в образователната система. Както у нас, така и в много други страни, системите на общественото образование са наследени от 19 и 20 век. През 21 век е голяма безотговорност да игнорираме този проблем, смята експертът.

Усилията трябва да бъдат насочени към разнообразие, самоуправление, автономия на учещите общности. Всяко училище поотделно трябва да решава какво да се учи. Така образованието ще отговоря на нуждите на учащите и ще е адекватно спрямо света, в който живеем, добави още Ганчев.

Той заяви, че Национална мрежа на родителите, заедно с други неправителствени организации е изпратила отворено писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев във връзка с тези проблеми.

Проблемът в образованието не е свързан с финанси, а с управление. Държавното училище би могло да има същите предимства като частното. Решението е свободата на управление да влезе в публичното образование, заяви Явор Ганчев.

Източник: investor.bg