Мнения

Експерт: Около 7-8 млрд. лева са необходими за реална образователна реформа

Поне 8 години с планиране до 16 г. ще отнеме цялостна образователна реформа. Ефективните инвестиции в образование са на практика най-добрите обществени такива, възвръщаемостта им е преди всичко социална. Това коментира Явор Джонев, основател на Фондация за образователна трансформация, пред Bloomberg TV.

„В момента подготвяме създаването още едно училище в Пловдив, евентуално и в Бургас и освен това създадохме методически център за опитни учители и експерти, които непрекъснато да развиват образователния модел“.

Разликата между нас и държавните училища е на база нагласи и ценности, изтъкна Явор Джонев. „Ние се отнасяме еднакво към всяко дете. Приемаме за цел изграждането на цялостна личности, а не само на когнитивни умения“, поясни той.

„В България основният проблем е липсата на яснота какво образование искаме за децата си. Преди да сме изградили това разбиране помежду си, нищо смислено не може да се направи като дълбочина на реформа освен съвсем уместни повърхностни административни нововъведения като наличието на шкафчета и wifi във всяко училище“.

Следва да се провежда граждански диалог, посочи Джонев. Промените в климата, роботиката, обществените процеси – всичко това трябва да осъзнаем и да адаптираме начина на образование на децата ни спрямо тези промени, разкри още той.

Успяваме поне в нашите малки училища да привлечем млади хора, които са всеотдайни именно като професионални учители, спомена основателят на Фондация за образователна трансформация.

„Трябва да се фокусираме върху качеството. Миналото дава стабилност на определена група хора и не можем да ги виним – това е поведенчески въпрос. Но трябва да насърчаваме младите да гледат напред“.

Източник: bloombergtv.bg