Училища

Експерт: Няма да има учене по време на строителство в училищата

Учебната година започна с пълна скорост. И докато някои ученици прекрачиха праговете на училищата си, то други нямаха този късмет. От 1000 учебни заведения, които се ремонтират в страната, 55 посрещнаха учебната година все още в ремонт.

В 29 български общини се изпълняват интегрирани планове за градско възстановяване и развитие. Кметовете на много градове изпълняват програмата с основни ремонти на учебните заведения. Някои, обаче, не успяха да приключат до старта на учебната година.

„Даже и общините да си бяха избрали фирмите изпълнители през март или април, тогава строителите няма как да влязат в училищата. Първата възможност е в края на юни. От началото на юни почти във всички общини срокът на договора за изпълнение и приключване на ремонтните дейности е в рамките на 6 месеца“, обясни председателят на НСОРБ Хасан Азис пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи организацията, която са направили в общините е била добра, защото ремонтите, които се извършват, предполагат по-тежки строителни процеси и само за 3 месеца са успели да създадат условия за нормален учебен процес.

„Учене по време на строителство не означава, че учениците ще се разминават с майсторите. Във всяко едно от училищата се направи организация, така че децата физически ще са ограничени от строителните площадки“, заяви Хасан Азис.

Зам.-председателят на НСОРБ сподели още, че общините ще искат увеличаване на субсидиите за капиталови разходи до 110 млн. лева, като 80 млн. лева ще отидат само за общинската пътна мрежа.

Източник: bgonair.bg