Мнения

Експерт: Много ученици ходят на уроци и това влияе на резултатите по математика

В последните 15 – 20 години се забелязва едно разделение на ученици и учители. Най-голямата група са обикновените ученици и учители. Над тях има вече голяма група ученици, които ходят редовно на школи и уроци. Там се създаде група елитни учители.

Това каза за предавенето „12+3“ по „Хоризонт“ професор Сава Гроздев, академик на Българската академия на науките изкуствата (БАНИ) по повод рекордно високите резултати на матурите по математика. Според него това се дължи именно на допълнителната извънкласна подготовка. „Тази година в „Европейско кенгуру“ участваха 45 000 ученици от първи до 12-ти клас,  9000 първокласници от цялата страна. Ако един випуск в първи клас е между 50 и 60 хиляди ученици, 9000 да участват в едно такова елитно състезание, това е голяма група. В сравнение с минали години тази група се увеличава. Тази година са два пъти повече участниците.  Това не може да не се отрази и върху самите резултати, които са на матури, изпити и така нататък“.

Анализът на Гроздев показва, че задачите на тазгодишните изпити са били „съвсем мъничко по-лесни“ от миналогодишните. Според него външното оценяване трябва да определя дали са изпълнени съответни минимални стандарти и да служи едновременно за оценяване и на учителите. В Япония учителката обяснява една задача и не преминава на следващата, докато не се убеди че всички ученици в класа на са я  разбрали, даде пример той. В момента на децата се налага да ходят на уроци за матурите, защото се дават неподходящи задачи.

„Не може да се дава на външно оценяване в 7 клас задача, която е за допълнително построение и могат да решат само хора, които са ходили на олимпиади. Външното оценяване трябва да оценява стандартите – това, което се изисква да бъде усвоено в училище и учителите трябва да се стремят именно тези задачи да бъдат усвоени“. Елитните учители, които подготвят състезатели, получават добри заплати. Ако децата искат да са ходят по състезания и олимпиади, те няма как да минат без уроци, защото не могат да получат такава подготовка в училище, категоричен е ученият. Обикновените ученици не е нужно да ходят на уроци, ако в училище се проверява дали са усвоени знанията по стандарт „Не може завършил средно образование да е допустимо да не може да събере една втора и една трета и да каже, че това са две пети“.

Гроздев разкритикува като липса на професионализъм редовната поява на сгрешени условия на задачите в различните видове изпити.

Източник: bnr.bg