Мнения

Експерт: Изборът на Тръмп няма да се отрази на студентските програми

Изборът на много български студенти да учат и работят в САЩ може да се окаже проблем с избирането на новия президент на САЩ – Доналд Тръмп, твърдят политически наблюдатели. В предизборните си изяви новият американски президент заяви, че ще ограничи достъпа на емигранти до САЩ, както и че ще има известни рестрикции при получаването на J1-визи именно за студентите.

През последните години много наши студенти бяха на обмен в САЩ, работиха и учиха, като това им дваше възможност и да попътуват, и да поработят, като по този начин хем си изкарваха една ваканция, не къде да е, хем и поприпечелваха едни пари, с които след това си помагаха при продължаване на обучението им в България. Някои пътуваха до САЩ дори и по няколко пъти!

По повод изказванията на Тръмп и предстоящите действия в тази посока, потърсихме за коментар Олга Шишкова, управител на фирма за преводи и легализации, която се занимава и с подготовка на документи за подобни пътувания в чужбина на българи и която не за първи път дава ценно мнение на експерт в областта, специално за teacher.bg.

Изборът на Тръмп за президент няма да се отрази на пътуванията на студенти в САЩ. Това не е някакъв приоритет на президента, а представлява междудържавна програма. Не вярвам да има ограничения, защото е безсмислено, все едно да се отрази и на лотарията за „зелена карта”. Програмите зависят от Конгреса, президентът не отговаря пряко за тях и не би трябвало да има, каквито и да било ограничения, каза Олга Шишкова.

Според нея, Тръмп ще обърне внимание повече на икономиката, а няма да се занимава с програми за студенти.

Експертът сподели, че има части на САЩ, където се наблюдава недостиг на работна ръка, а студентите ни заминават там именно, за да работят, което е добре за икономиката на Америка. 

Венцислав Жеков

Източник: teacher.bg