Мнения

Експерт: В образованието трябват повече компетентности, отколкото знания

Пълноценната иновация в образованието предполага по-цялостна промяна на образователната среда и на взаимоотношенията между учителите и учениците, промяна в целите на образованието. Това коментира управителят на верига книжарници и председател на Сдружение „Професионален форум за образование“ Юрий Анджекарски по Bloomberg TV.

По думите му в момента образованието е насочено повече към знания, отколкото към компетентности. „Компетентността е свързана с вътрешната мотивация, затова може би трябва да тръгнем от човешките интереси. Тогава ще видим, че учебният план съществено се различава от структурата на правителството“.

Според него трябва да се даде пространство и време за развитие на всеки млад човек, на всяка личност. „Промяната, която така или иначе ще трябва да започнем, е свързана с правото на детето на непрекъснат информационен и комуникационен достъп. Този достъп ще преобърне педагогическото съдържание и неговия смисъл“.

Анджекарски смята, че всяка информация, достъпна в google и другите търсачки, трябва да се използва от учениците, а учителите съответно трябва да добавят стойност към тази информация.

„Голяма част от хората имат проблеми с гнева и агресията. А агресията е свързана до голяма степен със самата система, защото ние упражняваме известно информационно насилие върху децата“. Непожеланата информация е като непожеланата храна, добави още той.

Източник: bloombergtv.bg