Мнения Училища

Експерт: В идеалното училище доброто е на пиедестал

„Идеалното училище е това, в което доброто е издигнато на пиедестал и ученици, учители, ръководство и родители си говорят, където всеки е готов да помогне на другия. Където приоритетни са българските и християнските ценности“.

Това каза началникът на РУО Пловдив Иванка Киркова в интервю за Plovdiv24.bg. През декември наградата „Най-добър началник на годината“ на Синдиката на учителите бе връчена именно на Киркова от министър Красимир Вълчев.

„Нашата област е много цветна и всички международни и национални награди на наши ученици са много“, каза шефът на Регионалното управление на образованието.

„От няколко години назоваваме проблемите с децата от така наречените уязвими групи и правим всичко възможно за преодоляването им, което е много трудно. Имаме ученици, за които нашата първа цел е усвояването на българския език“ заяви Киркова.

От 3 години функционира механизмът за обхват на учениците, защото повечето от тези деца и ученици живеят в различна среда, в домовете им не се говори български.

„Не знам дали си дават всички сметка, но ние лично го изпитваме на гърба си в образователната система, колко е трудно да бъде преодолян този дефицит“, сподели тя по въпроса за проблемите в образователната система.

Над 1100 души са включени  екипите за обхват през последните 3 години. Иванка Киркова изказа изключителни благодарности на ОД на МВР и към старши комисар Йордан Рогачев, с който служебно установяват ученици, които не са открити на адрес, а ги има в системата на ГРАО.

„Има ученици, които за заминали за чужбина без техните родители да ни информират, че имат такива намерения“ разказа тя.

“ Миналата година МОН разпореди на всички общини да направят така наречения план за преминаване към едносменен режим. Такъв план беше направен и от Община Пловдив, Асеновград и Стамболийски, където в момента има такива училища, които са на двусменен режим и в рамките на 9 години трябва да преминат към едносменен“ коментира шефката на РУО.

На територията на Област Пловдив има 194 училища и 164 детски градини. Във всички форми на обучение плюс 5-6-годишните, които са в задължителна възраст за обучение, учениците са  79 978.

Източник: plovdiv24.bg