Българското образование преодоля едни от големите си проблеми в последните години, коментира Петър Николов – Зиков, зам.-министър на образованието, пред Bloomberg TV.

Гостът първо изрази мнението си по темата за ролята на образованието в контекста на религиите и общностите. „Ислямски фундаментализъм в Западна Европа практикуват обикновено хора от гета, с по-ниска степен на образованост. Всъщност голямата наука в момента се прави в Китай, Япония, Южна Корея, САЩ въпреки първичните дадености в Европа“, смята Петър Николов.

„Българското образование се справи с едни от основните си проблеми – например този с учителските възнаграждения. Има различни подход в райони, в които се работи трудно. Една от политиките е насочена към циганските гета, за да не се радикализират такива маргинални групи, а да бъдат по-образовани. Рейтинговата система, от друга страна, както и всички стратегически цели се изпълняват“.

Има сваляне на приема в специалности, които не отговарят на изискванията на пазара на труда, разкри зам.-министърът на образованието. „Това е консервативна система все пак. Важното е да има приемственост. Демографската криза доскоро удряше по училищната мрежа, в момента е застъпена във висшето образование. Понякога сме принудени да сваляме критерии, за да има студенти. Положителните фактори са в много посоки. Свит беше приемът и в изкуствено „надути“ специалности като право“, допълни още той.

Историята на България след 1944 до 2007 г. вече се изучава в България, отчете Петър Николов по темата за изучаването на съвременния етап от българската история в съответните часове.