Институции Мнения

Експерт: България се движи с 10 години назад в образованието

България се забави изключително много с реформите, като те бяха започнати 10 години по-късно от всички останали страни от Източния блок.

Полша започна още през 1989 г. т.нар. Шокова терапия. През 1989 г. в България никой не знаеше какви реформи трябва да се направят и как се преминава към капитализъм. Това каза Георги Ангелов, старши икономист в Институт „Отворено общество“, пред Bloomberg TV.

„Това е загубено десетилетие за България. Страната се движи с 10 години закъснение по всички показатели – по бедност, доходи, влизането в ЕС беше по-късно, забавяме се и с членството в Шенген“.

България остава страната с най-евтин труд в Европейския съюз (ЕС). Дори и да се увеличат заплатите с 20%, България ще остане с най-евтин труд в ЕС заедно с Румъния, коментира Ангелов.

„Необходимо е да се инвестира в образование и да се повишат заплатите, за да се върнат живеещите в Западна Европа 800 хил. граждани“.

Въпросът не е да се влагат все повече пари в образователния сектор, а да се привличат най-добрите ученици и студенти към учителската професия, отбеляза той.

„Нямаме нужда от попълване на бройки с по-лоши кадри, имаме нужда от привличането на качествени кадри“.

През следващите 10 години предстои да се пенсионират 50% от учителите. Образованието е приоритет на обществото и управляващите. Планира се от следващата година обучението в определени специалности да бъде безплатно, за да се привличат повече студенти, допълни икономистът.

Източник: bloombergtv.bg