Мнения

Експерт: Абитуриентите трябва да се мотивират да учат педагогика

Трябва да се мотивират абитуриентите да учат педагогически специалности, каза за радио „Фокус” председателят на Синдиката на българските учители в Бургас Константин Янков. Според него, по изчисления на СБУ, в близките десетина години ще бъдат необходими два пъти повече учители от тези, които в момента ще завършат педагогически специалности.

По думите му, през миналата година са се пенсионирали около 300 души от заетите в сферата на образованието само в община Бургас, като около 250 от тях са учители. В момента има много педагози, които са навършили пенсионна възраст, но продължават да работят и може би така ще бъде и през следващите години.

„Действително, оголването от страна на кадри в системата на образованието заплашва да вземе застрашителни размери. Точно поради тази причина, Синдикатът е инициатор на една програма за поетапно пенсиониране на колегите така, че да могат част от тях, които имат сили и желание, да останат да работят в българското училище, макар и не на пълен норматив. По този начин да се освободят места и за млади хора, които не само да влязат в системата, но и да се задържат”, каза още Янков.

Според него младите учители се отказват след 2-3 месеца не толкова заради ниското заплащане, колкото заради условията, в които са принудени да работят.

Източник: focus-news.net