Мнения

Експертът по образование Мария Донкова си отиде

Близо половината от българските деветокласници са функционално неграмотни.

Трийсет процента от младежите въобще не завършват средно образование. В следващите 10 години огромна част от българските учители ще излязат в пенсия. Проблемите на образованието в България са много, и то ужасно сериозни. Засягат пряко всички – и граждани, и институции, но някак си остават нечути. Или неразбрани.

Не и за Мария Донкова. Тя е програмен директор на фондация „Пайдея“ и от години се е посветила на каузата как да направим образованието в България по-добро. Мисли и управлява проекти за модернизация на образованието, пише учебници и учебни помагала по история. Мотивира я всичко, което тя самата е получила от образованието си и желанието да „върне обратно“.

Според Мария най-важната промяна, която трябва да се случи, е да се възстанови „собствеността“ на гражданите върху образованието. Има нужда от истинско гражданско образование, от прозрачност и публичност, от видимост на резултатите. Според нея гражданите трябва „да напуснат удобната мързелива позиция на „независими“ наблюдатели и да осъзнаят, че личното им благополучие зависи пряко от това училището да си свърши много добре работата“. Училището пък трябва да се откаже от „окопната война с цялата си околна среда“ и да се освободи от целите и задачите, които не са му присъщи, но носи като багаж от миналото.

Мария е сигурна е, че съвременните деца и ученици могат да разпознават важните неща за бъдещето. Живеят обаче в едно „изключително безредно и крайно бедно на ценности настояще“, което възрастните са им организирали.

Мария, която е магистър по история и теория на културата, е разтревожена от доминиращото в обществото мнение, че „всичко славно и красиво, сторено от българите, е в миналото“. И от „мързела ни като общество да си изградим проект за бъдещето“.

Обича да чете, да наблюдава променената от хората природна среда и начина, който съвременни хора живеят в нея. Има слабост към населени места с над 5 века непрекъсвана история. 

С прискърбие съобщаваме, че Мария се спомина. Тя бе важна част от екипа на Teacher.bg.

Източник: capital.bg