Ученици

Експерти: Четенето е най-важното умение за всеки първолак

Четенето е може би най-важното умение, което трябва да усвои всеки първокласник.

Като техника то се учи в училище, но любовта към него се възпитава вкъщи още от най-ранно детство. И тук голяма роля имат родителите – ако редовно четат на децата си приказка за лека нощ, ако им подаряват книжки за рождени дни и за други празници, ако ги водят в библиотеки и книжарници, ако ги окуражават да разговарят и обсъждат приказки, случки, книжки и филмчета, то няма как децата да не заобичат словото.

Този извод се прави в новото издание на Наръчника за родители „Добре дошли в първи клас“, подготвено за поредна година от асоциацията „Родители“ за семействата, които ще имат първокласници в новата 2019/2020 учебна година.

Родителите трябва да насърчават първокласниците да четат на глас всичко, което попаднепред очите им – книги, табели, билбордове За начинаещите читатели – за първокласниците, са подходящи книгите с едър шрифт и с красиви илюстрации. Ако детето предпочита да чете нещо различно от това, което сте му избрали, не го спирайте. Важното е да получава удоволствие от четенето. Направете библиотека в стаята му – нека книгите са му винаги под ръка. Не противопоставяйте четенето на други любими занимания. Четете приказки в стихове. Римите и ритъмът помагат на детето да запомни текста и лесно да го следи с поглед. Четете по двойки – родителят и детето се редуват да четат интересна история, разказ, приказка. Четете всичко, каквото ви попадне пред очите: надписи по табели, билбордове, менюта, готварски рецепти, етикети в магазините, съветват родителите експертите, подготвили наръчника за първокласниците.

Насърчавайте четенето на глас. Включвайте технологиите – покажете на детето, че електронните устройства не са само за забавление! Намерете различни сайтове и приложения за смарт устройства за учене на цифри и букви, за забавни упражнения по четене – съветват специалистите.

Източник: novini.bg