Мнения

Експерти: Сексът все още е табу в съвременното българско образование

Текстове в учебник по биология за 9 клас предизвикаха бурни коментари в социалните мрежи. Родители питат кой е одобрил уроците на тема „Оплождане и индивидуално развитие“.

Споровете бяха провокирани от графа „детство“, където е посочено – „откриване на възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи“, а в по-късния етап от съзряването – „възможно откритие за влечение към същия пол“.

„Думата „джендър“ се обсъжда изключително много, тъй като някой я внесе в българския език като отделен пол. Всъщност тя изобщо не би следвало да се употребява в България, тъй като значи „род“. Оттам идват и големите заблуди и обществото ни разви психоза към нея“, коментира в студиото на „България сутрин“ сексологът проф. Станка Маркова.

Тя допълни още, че сексологията е комплексна наука, в която се събират няколко специалности и е много важно информацията да бъде поднесена от специалисти, а не единствено от биолози.

Пред Bulgaria ON AIR Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК) отбеляза, че намира съдържанието на учебника за напълно коректно и по думите му, дори доста оскъдно.

„Не виждам нищо нередно. Сексът все още е табу в съвременното българско образование, тъй като нямаме достатъчно подготвени кадри, които да преподават материята в българското училище“, подчерта той.

Още миналaта година омбудсманът Мая Манолова се обяви за въвеждане на задължително здравно и сексуално образование в училище. А в някои училища този предмет съществува като избираем. Споровете по темата обаче продължават.

След възмущенията на родителите от издателство „Анубис“ излязоха с позиция, че учебниците са преминали всички законови етапи на одобрение и за него са гласували хиляди преподаватели по природни науки от цялата страна.

Източник: bgonair.bg