Мнения

Експерти подготвят методически насоки за новите програми

Експертите в МОН подготвят методически насоки за прилагането на новите програми със сега действащите учебници, които ще бъдат раздадени на дискове по време на предстоящите в началото на септември съвещания, обеща заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. 

Министър Кунева специално акцентира, че през новата учебна година трябва на училищно и на регионално ниво да се анализират слабите резултати от Националното външно оценяване и да се планират конкретни мерки за повишаване на резултатите по математика. 

Очаквам при тематичните проверки, които правите, да се акцентира върху квалификацията на учителите по математика в Националната програма за квалификация през следващата учебна година, посочи министърът. Тя припомни, че новата учебна година ще е тази, в която се очакват резултатите от международното изследване TIMSS (резултатите на четвъртокласниците по математика и природни науки, което е проведено през 2015 г. и български четвъртокласници участват за първи път в него), както и от международното изследване PISA, част от което е и математиката. А през следващата година България ще е домакин и на международна олимпиада по математика.

Източник: МОН