Мнения Ученици

Експерти: Отдавна сме закъснели със сексуалното образование

Притеснява ни, че в прекалено ранна възраст се представят сложни теми, свързани със сексуалното обучение. Никой не казва кой трябва да отговаря за това обучение.

Това трябва да бъде под контрола на Министерството на образованието, каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от ВМРО Красимир Богданов по повод скандала със сексуалното обучение на 10-годишни в Перник.

В никакъв случай децата в четвърти клас не са малки. Дори деца на 3 и 4 години задават тези въпроси на родителите си. Родителите се объркват, по-късно се объркват и учителите, заяви психологът Иван Игов. Учителите определено не са подготвени за сексуалното образование. На тази възраст децата вече влизат в интернет и виждат много по-страшни неща, отколкото могат да видят в училище. Ние отдавна сме закъснели с тази тема. В същото време в последните години броят на заболелите от ХИВ се е увеличил със 70%. Вероятно трябва да говорим как да бъде направено това обучение, но, че трябва да го има, би трябвало да има широк консенсус, добави той.

Въпросът е кога да започне сексуалното образование и по какъв начин да бъде поднасяно. Притеснява ни опитът на фондации по спорен начин начин да представят сексуалното образование. Тази фондация в Перник по нищо не се отличава от проводниците на джендър образованието и от други фондации, които наводниха България с чужди на България принципи, коментира депутатът от ВМРО.

Иван Игов попита Красимир Богданов знае ли какво точно означава думата „джендър“ и какво има предвид, употребявайки я. Депутатът от ВМРО отговори, че знае, че „джендър“ означава пол, но отбеляза, че напоследък думата е придобила съвсем друг смисъл. Игов посочи, че другият смисъл е измислен и наложен само у нас от националистите. Според Богданов, „джендър“ се използва в друг смисъл и в други европейски страни, като Полша и Чехия.

Когато казвате „аз не съм джендър“, казвате „аз съм безполов“. Измисляте си думички, измисляте си факти и накрая започвате да говорите глупости, заяви Игов.

Може да попитаме обществото и родителите как се чувстват по случая в Перник. Влизаме в едни теми, които доведоха западното общество до положението, в което се намира сега, каза Богданов. Попитан от Игов в какво точно положение се намират западните общества, депутатът от ВМРО заяви, че не е длъжен да отговаря на въпросите на психолога.

За случая в Перник един родител казал нещо и цялата програма се спира. Тези организации и партии не разбират, че не можеш да вървиш напред с обърната назад глава. Ако ще се борим срещу проблемите, няма как децата ни да не са запознати със сексуалността и да не знаят какво да правят на улицата, подчерта Иван Игов.

Източник: novini.bg