Мнения

Експерти не вярват, че държавата ще може веднага да върне всички деца в училище

Близо 12 000 експерти ще следят дали семейства, които досега не са пращали редовно децата си на училище, ще продължат да го правят и през тази учебна година. Ако тенденцията се запази, родителите, които не се грижат децата им да получат задължителното основно образование, ще бъдат глобявани. Дали мярката, която беше обявена преди известно време, ще проработи?

Според изпълнителния директор на Института за политика Калина Крумова ще има резултат, само ако има споделена отговорност между родителите и институциите. „Отговорността не трябва да се прехвърля, а да се споделя. Трябва да се помага на майките и бащите, които по някаква причина са абдикирали от детето си“, коментира Крумова пред Нова телевизия.

Според Данко Калапиш, директор на столичното 52 ОУ, до 15 септември не може да се постигне търсеният ефект от посещенията на социални служители и полицаи по домовете на семействата, спрели децата си от училище. „На специалистите ще им трябва най-малко месец и половина, така че резултат има да има през октомври“, каза Калапиш.

Източник: actualno.com