Ученици

Експерти за ученическото меню: По-малко мазнина в баниците

Отнемане на част от мазнините в българската баница и добавяне на риба, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти в ученическото меню предложиха на дискусионен клуб „Детско и ученическо хранене. Средиземноморска диета“. Обсъждането се проведе в Пловдивския панаир. То беше с участието на националният омбудсман Мая Манолова, Министерствата на здравеопазването и образованието, като инициативата се проведе съвместно с браншовия съюз на хлебарите и сладкарите.

Над 26% от българските деца на възраст между 5 и 18 години са с наднормено тегло, посочи националният омбудсман Мая Манолова.

Тя подчерта, че на първо място е важно да се постигне синхронизиране на всички заинтересовани страни – институции, министерства, училища, контролни органи, родители и подрастващи, в разрешаването на този проблем. От друга страна при избора на храна за училищата, един от основните фактори е най-ниската цена.

Омбудсманът припомни, че в училищните комисии, които избират изпълнител, не присъства представител нито на Агенцията по храните, нито на РЗИ.

Въпреки, че името на дискусията беше „Детско и ученическо хранене. Средиземноморска диета”, според експертите дори не е нужно да гоним чужда средиземноморска диета. Достатъчно е да се заложи на балканска кухня, но с добри и качествени продукти. Да се отнеме малко от мазнината в нашенската баница, а в менюто да се добавят още риба, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти.

Ползите от средиземноморския хранителен режим специално пред Дарик коментира експертът по хранене и диетика Михаил Христов. Чуйте репортажът от приложеното аудио.

Не е за подценяване и натискът, който упражняват върху детското хранене маркетингът и рекламата. Манолова припомни, че наскоро в Холандия беше въведена забрана за участие на детски анимационни герои в маркетингови продукти, които рекламират нездравословна храна. 

Източник: dariknews.bg