Училища

Експерти: За да са ефективни мерките срещу агресията, трябват средства

Мистерията около смъртта на 11-годишната Габи от 52-ро ОУ „Цанко Церковски“ в София се заплита. Тази седмица любовна драма разтърси Езиковата гимназия в Пловдив, след като ученик застреля в главата свой връстник с газов пистолет заради ревност. Министерството на образованието обяви, че предприема 22 мерки срещу агресията в училищата. Според бившия зам.-министър на образованието Диян Стаматов голяма част от тях реално се правят във всяко училище, но друга част остават пожелателни. 

„За да бъдат ефективни едни мерки, трябва да има средства. 700 педадогически съветници са твърде малко. Тяхната дейност се вижда, когато няма проблем и агресия“, обясни той пред Bulgaria ON AIR и отбеляза, че в страната липсват специалисти, които да бъдат назначени в учебните заведения.

Психологът Младен Владимиров посочи в „България сутрин“, че формите на агресия са станали по-груби. По думите му е хубаво е, че за първи път е започнало да се говори за агресията като проблем на всички институции, работещи с деца. „Хубаво е да има и пари, още повече, ако има и подготвени кадри. Агресията е в нас и с изолация не решаваме проблем. Двата вида решения са медицинската сестра и психолозите. Нашата задача е да не се стига до медицинската сестра“, коментира той.

Учителят по история Емил Джасим подчерта в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев, че нищо не може да върне живота на малката Габи, а такива инциденти ще се случват. „Въпросът е как да бъдат сведени до минимум и да има бърза реакция“, посочи той и добави, че учителите би следвало да имат познания по първа помощ. „Трябва бързо да се вземат ефективни мерки – да се разговаря с педагогическия съветник, с класния ръководител, с родителите на двете деца“, отбеляза Емил Джасим.

Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с родителите на Габи, които споделиха своята истина за смъртта дъщеря си. Вчера директорът на 52-ро ОУ обяви, че детето не е дало никакъв признак на необходимост да се свържат с родителите. По думите му Габи не дала индикации за наличие на проблем след инцидента. „Тя почина поради неадекватно състояние на училището“, категоричен бе бащата на починалата Габи. Той настоя, че туморът в единия й бъбрек не е бил проблем и тя е щяла да живее без бъбрек или да й се присади такъв. „Странно е, че тя не ни се обади. Каква е причината? Родителите на момчето, което ритна Габи, дойдоха в „Пирогов“. Майката плачеше в Следствието и молеше „Простете ни“, сподели още Марио Искренов.

Според майката на Габи Бистра Бранкова в училището е имало медицинска сестра, но не е ясно кога си е тръгнала. Според нея начинът за спряване с агресията се състои в постоянни разговори между учителите, учениците и родителите. Семейството ще реши какви действия да предприема, когато приключи следствието.

Източник: bgonair.bg