Мнения

Експерти: Гимназистите от 8 до 11 клас да започват учебната година на 1 септември

Министерството на образованието предвижда да намали лятната ваканция за учениците, но да увеличи зимната. Експерти, директори и работодателски организации имат друго предложение. Според тях трябва да има разделение между учениците от отделните класове и това, кога те да се върнат обратно в класната стая. Ето какво предложение направи в студиото на телевизия „Европа“ директорът на 51-во столично училище „Елисавета Багряна“ Асен Александров.

„Ние дадохме предложение гимназистите от 8 до 11 клас да започват от 1 септември, а всичките други да започват на 15 септември. Така гимназистите и учениците от 5 до 7 клас ще могат да свършват на 22 юни заедно, а от 1-4 клас на 7 юни.“ Това предложение обаче среща различни реакции сред преподавателите. Голяма част от родителите обаче одобряват идеята.

Друга актуална тема е свързана с интереса на децата към училището. Според Асен Александров най-правилната стъпка децата да искат да ходят на училище, е да направим средата, която ги заобикаля по-приятна. Затова от 51-во училище подготвят проект, озаглавен – Училище на бъдещето.

„И в този проект изграждаме един корупс за природни науки това са кабинети по физика, химия, биология и математика и география заедно с 3 фоайета пред тях, такива каквито сме ги виждали в чужбина. И идеята ни беше във фоайетата да се създадат такива кътове, където учениците да бъдат през междучасието. Във фоайетата сме поставили голям уайфай рутер, плазма и библиотека с книги. Няколко стола диванчета, където учениците да седнат“, каза директорът.

Оказва се обаче, че диванчетата са проблем, а не решение. Пред осъществяването на училище на бъдещето стои меката мебел и пожарната.

„Проблемът е с пожарникарите, които казват, че във фоайетата не може да има мека мебел, защото това били противопожарно опасно. Това е проектът за едното фоайе и от пожарната ви казват, че не може. Да, те казват, че трябва да има железни столове, маси, да са негорими, защото при опасност, при опасност не знам си какво“, добавя още Александров. Ето това е едно училище в България, езиковата гимназия в Силистра, където има такива меки бели и това не е проблем.

Въпреки всички препятствия проектът „Училище на бъдещето“ се очаква да бъде завършен съвсем скоро и децата да получат онази приятна среда, където да учат и да се забавляват.

Източник: tvevropa.com