Мнения

Експерти: Всички столични първокласници ще учат, друг въпрос е къде

Няма да има първокласници извън учебната институция. Столичната образователна система предлага достатъчно места. Но може да има родители, които ще са неудовлетворени от училището, в което ще могат да запишат детето си. Понякога желанието не се припокрива с възможността то да бъде изпълнено. Това посочи Ваня Кастрева, началник на Столичния инспекторат по образование. И добави, че след втория кръг класиране на първокласниците се е разбрало, че в Столична община има над 1600 места.

Неин събеседник бе и Мария Минчева, директор на дирекция „Образование“ към Столичната община. Тя отбеляза, че проблемът се крие във фалшивите адресни регистрации. „Проблемът с приема на децата не е в училищните ръководства, а във фалшивите адресни регистрации. Ние не можем да упражняваме контрол върху това. Това е извън нашите или на училищната администрация правомощия. Всички подобни оплаквания подаваме към прокуратурата“, обясни Минчева пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че документите подадени от родителите се проверяват от училищната комисия, а в нея влизат и учители. Няма как един учител, поясни още тя, да провери и гарантира за истинността на адресното заявление.

Източник: bgonair.bg