Мнения Ученици

Експерти: Агресията в училище е породена от разпада на семейните ценности

11-годишно момче удари учителя си по физкултура, а след това набеди педагога в побой.

Инцидентът е станал вчера в столичния квартал „Модерно предградие“ в 70 ОУ „Св. Климент Охридски“. Детето, което е в пети клас, избягало от час и заедно с приятели пречели на останалите ученици.

„Проблемът е, че с такива „трудни“ деца се работи на парче. В повечето случаи липсва цялостната картина за поведението им. Затова в България трябва да бъде приет Закон за училищното насилие. Ние сме една от малкото страни в ЕС, в които такъв няма“, отбеляза в студиото на „България сутрин“ психологът Иван Игов.

Въпросният ученик имал прояви на агресия и насилие и към свои съученици отдавна.

Учителят Георги Георгиев е преподавател по физкултура от 25 години. Пред медиите той сподели, че за първи път изпада в подобна ситуация.

„Насилието в българското училище е феномен на 21 век. Разпадането на ценностите и на семейството в едно поколение, което днес създава деца, води до проблема с възпитанието“, коментира зам.-председателят на Синдиката на българските учители Красимир Попов.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на 70 ОУ „Св. Климент Охридски“ Величка Таседжикова каза, че е разговаряла по-рано тази сутрин с нападнатия учител, който е бил с повишено кръвно налягане и ще посети лекар.

Тя отбеляза още, че агресивният ученик вчера си е тръгнал от „Пирогов“ преди да бъде прегледан, а днес не е на училище.

„Нямаме връзка с неговата майка. Снощи у тях беше инспектор от „Детска педагогическа стая“. Очакваме да ни дадат повече информация днес“, допълни още Величка Таседжикова.

„Когато се опитваме да налагаме правила, а нямаме подкрепа от семейството обаче, нещата няма как да се случат”, отсече директорката.

Източник: bgonair.bg