Ученици

Една трета от първолаците са с наднормено тегло

Тревожна информация, че 30 процента от първокласниците са с наднормено тегло, съобщи зам.министърът на просветата Милена Дамянова по време на старта на Националната олимпиада по здравословно хранене.

Тенденцията да се увеличават килограмите при най-малките ученици е постоянно в последните години. От 2008 г. до момента процентът на страдащите от затлъстяване се е покачил от 20 на 30.

Неприятните сигнали не са от вчера. Учениците консумират прекалено много солена храна и нерядко прибягват до услугите на фаст фууд. Повечето от тях се въздържат да посещават училищната тоалетна, а това заедно с лошата хигиена води до различни заболявания.

Във връзка с тези проблеми в момента текат няколко кампании, промотиращи здравословното хранене. Те агитират към консумирането на повече пресни плодове и зеленчуци.

„Навремето в моя клас бяхме двама по-пълничките. Сега доста по-голяма част от децата са в групата на закръглените“, споделя впечатленията си един от гостите на Олимпиадата, готвачът-шоумен Ути Бъчваров.

Още по темата
Стартира Олимпиада по здравословно хранене