Ученици Училища

Еднакъв вход за ясла и градина в София

Критериите за прием в самостоятелните ясли в София ще бъдат същите като за детските градини. Това стана ясно след като Столичният общинския съвет прие промени в правилата за прием на деца в общинските самостоятелни ясли.

В момента децата на работещите и студентите в софийските ВУЗ-ове получават по една точка, а промените предвиждат да се дават вече по 2 точки.

От общината затягат контрола при приема на деца със специални образователни потребности, или хронични заболявания. Малчуганите с подобни проблеми ще бъдат до 3 в яслена група, вместо до 5. Директорите на яслите са задължени всяка седмица по време на класиранията да обявяват свободните места. Отписването на децата ще се отразява в тридневен срок в Информационната система за обслужване на детските заведения.

В наредбата са включени и други нововъведения. Първото е документите на малчуганите, които родителите представят в яслите при записване, да се съхраняват в срок от 5 години. Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова пък ще бъде създадена работна група, която да следи за проблеми свързани с дейността на общинските самостоятелни ясли.

Общинарите приеха и наредбата за прием в първи клас. В нея се предвижда деца, чиито братя или сестри до 12- годишна възраст са ученици в същото училище, да се разпределят в първа група независимо от постоянния или настоящия им адрес. По този начин ще се избегнат случаите, когато второто дете е записано в кварталното школо, а баткото например учи в центъра. През миналата година общината се опита да реши проблема с вторите деца като им даде голям бонус от точки при кандидатстването. Ако обаче адресът им не е в района на училището, шансът им за прием в него беше доста по-малък.

Източник: monitor.bg