Мнения

Единадесет отбора се състезаваха в локалните финали на Microsoft Imagine Cup 2014 у нас

Единадесет отбора се състезаваха в локалните финали в София на най-голямото технологично състезание в света Microsoft Imagine Cup 2014. Надпреварата протече в 3 категории – „Иновации“, „Игри“ и „Социално-отговорни каузи“. Победители са Uictoribus в категория „Иновации“, Will Bee в категория „Социало-отговорни каузи“ и For a Lack of Better Name в категория „Игри“.

Те продължават в следващия етап, където ще се състезават оналйн с отбори от целия свят. Международно жури ще реши кои идеи от онлайн кръга заслужават да бъдат представени на живо на международните финали в Сиатъл, САЩ през юли 2014т.г.

Проектът CommuniMentor на Uictoribusстанапобедител в най-оспорваната категория „Иновации“. Uicotribusса разработили система, с която хората да подобрят своите социални и комуникационни умения. Това ще става чрез симулацияна определени житесйки ситуации като интервю за работа например. Идеята е, че когато един човек може да види какви грешки допуска (бавно и монотонно говорене, използване на паразитни фрази и т.н.), той ще открие как да се усъвършенства.

Екип Will Beeспечели журито с проекта Edduel в категория „Социално-отговорни каузи“. Edduelеигра, в която участниците се състезават един с друг въз основа на знанията си в избрани от тях академични сфери. Състезанието протича под формата на поредица въпроси с няколко възможни отговора, на които трябва да се отговори възможно най-бързо и точно. След това участниците получават резюме на информацията, включена във въпросите, поднесено по атрактивен начин. Идеята е играчите да учат от грешките си и да повишат знанията си.

Отборът For a lack of better name спечели безапелационно в категория „Игри“ с образователния си проект „Thralldom“. Тяхната идея е да променят навиците на младите хора, които все повече игнорират четенето на книги, чрез разработването на уеб-базираната игра Thralldom, която да подправи сухотата на популярни класически произведения и да предостави на учащите нова и забавна гледна точка.Като за начало играта е базирана на емблематичния български роман „Под игото“ на Иван Вазов. За своя стартов успех For a lack of better name ще разчитат на добрата графика на играта, разширяване на сценария със събития от българския ренесанс, класиране на потребителите по рангове, много мини-задачи в сценария, опция за състезание в реално време и поддържка на няколко езика.

Наградите на победителите връчиха Петър Иванов, изпълнителен директор на Майкрософт България, и Любомир Георгиев от ScaleFocus.

„Благодаря на журито за компетентната обратна връзка и ценните съвети, които споделиха с участниците. Името на инициативата не случайно е Imagine Cup и аз бих искала да кажа на всички участници днес да не спират да мечтаят, защото това ще ги направи успешни в живота. Впечатлен съм от начина, по който представиха идеите си. Това, което правят е наистина важно, защото именно младите и предприемчиви хора са най-големият актив на България. Това е реалната икономика, а смислените инвестиции са вложените в знания, умения и хора“, каза Петър Иванов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

„За втора година подкрепяме Imagine Cup и сме изключително доволни от идеите, таланта и ентусиазма на участниците. България вече има своите примери за ИТ иновации, достигнали световно ниво и се надяваме Imagine Cup да помага на младите инженери да реализират решенията си. В ScaleFocus подкрепяме ИТ иновациите. Като успешна технологична компания се радваме, че можем да дадем знания и да насочим младите български таланти“, сподели Любомир Георгиев, Project Manager в ScaleFocus.

Imagine Cup 2014 България се организира с подкрепата на ScaleFocus, LAUNCHub иEleven. Журито се състоеше от 7 експертаВенци Попов (Technical Evangelist в Майкрософт България), Ради Атанасов (основател на OneBit Software и Microsoft Certified Master in SharePoint, един от малкото такива в света), Кирил Русев (съосновател на компаниите Nimero и Jumpido, и победител в Imagine Cup България 2009 г.), Димитър Георгиев (съосновател на стартъпа Gym Realm и участник в Imagine Cup България 2011 г.), Ирина Димитрова (CFO в LAUNCHub), Любомир Георгиев (Project Manager в ScaleFocus) и Мартин Дешев (технологичен журналист от екипа на Капитал и Dnevnik.bg).

“Всички участници са много ентусиазирани и имат добри идеи, но предстои да докажат пракрически как работят. Представянето им в локалните финали на Imagine Cup България е важно, защото това е може би първата им сцена, на която да пречупят технологичните си проекти и да осъзнаят какво е значението им за обществото, и какъв ефект предизвикват те отвъд самото писане на код. Надявам се, че повече млади хора ще се осмелят да споделят идеите си в платформи като Microsoft Imagine Cup, защото това е безопасен начин за тях да станат част от проект, бизнес, иновация, които често могат да помогнат на човечеството“, сподели Венци Попов.

„Imagine cup е уникално състезание, което дава възможност на младите хора за изява, като ги кара да работят в екип и да обогатяват, доразвиват и пакетират идеи си. Талантът в България е изключителен и през последните години интересът е висок, защото тази платформа дава сцена за изява, която студентите и учениците няма къде другаде да получат. Моят съвет към бъдещите участници е да търсят съотборници извън чисто техническата сфера, да отделят време на предварителната подготовка и на своите презентационни умения, и да търсят помощта на ментори, които да ги напътстват в етапите по изготвяне на бизнес план, доразвиване на проекта и представяне“, заяви Ради Атанасов.

„Събитието е порастнало изключително много от 2009 г. до сега, когато участвахме ние и още само 3 отбора. За мен е изключително интересно да видя колко сме се променили ние и проектът ни, да преценя какво бихме могли да направим по-добре тогава. Днес виждам интересни идеи, които ще трябва да извървят дълъг път. Ако технически грамотните намерят успешни партньорства с хора от други сфери, почти сигурно е, че ще направят успешен бизнес заедно“, каза Дилян Русев, съосновател на Nimero и Jumpido, и заедно с Кирил Русев победител в Imagine Cup България 2009 г.

Microsoft Imagine Cupе най-голямото академично състезание в областта на технологиите в световен мащаб, което се организира за 12-та поредна година. През последното десетилетие повече от 1,7милиона студенти от целия святса участвали в Imagine Cup, като са създали приложения и игри, насочени към решаването на някои от най-трудните световни социални проблеми.

В 2014г. Microsoft провежда състезанието Imagine Cup в основните категории „Иновации“, „Игри“ и „Социално-отговорни каузи“ с общ награден фонд от 1 милион щатски долара. Участниците на световните финали ще имат възможност да подобрят своите умения, да се запознаят със световно признати експерти и да получат ценни съвети как да усъвършенстват и реализират проектите си. Екипът, спечелил световните финали на Imagine Cup 2014, ще има възможност да се срещне и разговаря лично с един от основателите на Microsoft Бил Гейтс.В България състезанието се провежда от 2007 г. като през последните две години интересът е много висок. За мястото на български шампион през 2014 г. кандидатстваха общо 15 екипа.